Ο Γναθοχειρουργός εκτελεί τις επεμβάσεις της Ορθογναθικής Χειρουργικής για την αποκατάσταση ενός μεγάλου εύρους σκελετικών ανωμαλιών του προσώπου, με σκοπό κυρίως την βελτίωση της λειτουργικότητας του στοματογναθικού συστήματος (μάσηση, ομιλία, αναπνοή). Η μεγάλη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου είναι αναμενόμενη μετά από τις επεμβάσεις αυτές, αλλά παρ’όλα αυτά η Ορθογναθική Χειρουργική εφαρμόζεται πρωτίστως για την αποκατάσταση των λειτουργικών προβλημάτων.
Η αναγκαιότητα για αποκατάσταση με ορθογναθικές επεμβάσεις εκτιμάται από τον Ορθοδοντικό και τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, όπου μετά από πλήρη κλινικοεργαστηριακό έλεγχο (τρισδιάστατη τομογραφία, κεφαλομετρικές και πανοραμικές ακτινογραφίες, εκμαγεία μελέτης, κλινική εξέταση), διαπιστώνεται ο τύπος της σκελετικής ανωμαλίας και καταστρώνεται το σχέδιο θεραπείας.
Με τη βοήθεια των υπολογιστών, η προεγχειρητική μελέτη και ο χειρουργικός σχεδιασμός γίνεται πλέον τρισδιάστατα. Τα ειδικά λογισμικά 3D Planning, δίνουν τη δυνατότητα στον Ορθοδοντικό και τον Γναθοχειρουργό να κάνουν τρισδιάστατη κεφαλομετρική ανάλυση και διάγνωση της οδοντογναθικής/σκελετικής ανωμαλίας, να εκτελέσουν εικονικά τις οστικές μετακινήσεις ώστε να επιτευχθεί η ιδεατή σχέση των γνάθων, και τέλος να εκτυπώσουν ψηφιακά (3D printing) τους απαραίτητους χειρουργικούς οδηγούς ώστε το χειρουργείο να εκτελεσθεί με ακρίβεια χιλιοστού μέσα στην χειρουργική αίθουσα. Η διαδικασία αυτή καθιστά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό ασύγκριτα πιο ακριβή σε σχέση με τις αναλογικές μεθόδους, διευκολύνει την συνεργασία ορθοδοντικού-γναθοχειρουργού, εξασφαλίζει εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια στις μετακινήσεις των γνάθων, μειώνει δραματικά τον χειρουργικό χρόνο και τέλος δίνει μια πολύ αξιόπιστη πρόβλεψη της νέας εμφάνισης του ασθενούς.
Η θεραπεία μιας σκελετικής ανωμαλίας περιλαμβάνει τρία διακριτά στάδια: την προεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία, την χειρουργική επέμβαση και την μετεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία. Η προεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία έχει ως στόχο την διευθέτηση των δοντιών στον φραγμό με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει καλή οδοντική σύγκλειση μετά την χειρουργική μετακίνηση των γνάθων. Η μετεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία, με τις μικρές διορθώσεις στη θέση των δοντιών, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή οδοντική σύγκλειση, η οποία με τη σειρά της εγγυάται την διατήρηση του αποτελέσματος και την μείωση των υποτροπών.
Οι επεμβάσεις Ορθογναθικής Χειρουργικής αποσκοπούν στην μετακίνηση των γνάθων σε σωστή θέση. Αυτό επιτυγχάνεται με τις οστεοτομίες, δηλαδή την δημιουργία ενός “κατάγματος” στις γνάθους, ώστε να γίνει δυνατή η ελεύθερη μετακίνηση τους στις 3 διαστάσεις. Τρεις είναι οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις Ορθογναθικής Χειρουργικής, οι οποίες είτε μεμονωμένες είτε με συνδυασμό τους μπορούν να μας προσφέρουν το επιθυμητό λειτουργικό -αλλά και αισθητικό- αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών: η Le Fort I Οστεοτομία, η Οβελιαία Οστεοτομία της Κάτω Γνάθου και η Γενειοπλαστική. Οι τρεις αυτές επεμβάσεις εκτελούνται υπό γενική αναισθησία, και δεν αφήνουν καμία ορατή ουλή αφού όλες οι απαραίτητες τομές γίνονται μέσα στη στοματική κοιλότητα. Εφαρμόζοντας τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης, λαμβάνεται ιδιαίτερη φροντίδα ώστε τα οστικά τμήματα να διατηρούν άριστη αιματική τροφοδοσία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι πλέον αναγκαία η διαγναθική ακινητοποίηση (κλειστό στόμα) σε καμία επέμβαση Ορθογναθικής Χειρουργικής. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές οστεοσύνθεσης που εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια.